Majstrovstvá Európy s bohatým programom

Majstrovstvá Európy preteky ťahačov na okruhu (FIA ETRC) ako OMV MaxxMotion Truck Race of Slovakia prichádzajú tento víkend (6.-7. júla) na okruh SLOVAKIA RING. Jazdcov aj divákov čaká štvoro napínavých pretekov v štýle "nárazník o nárazník". Kto zabojuje o víťazstvá a aký program čaká na návštevníkov?

Seriál FIA ETRC navštívil Slovensko po prvýkrát v roku 2017 a náš okruh sa stal obľúbenou súčasťou tohto šampionátu. Je to zároveň najdlhšia trať v kalendári ťahačov. Minulý ročník ukázal štyroch rozličných víťazov v štvoro napínavých pretekov: Jochen Hahn, Antonio Albacete, Shane Brereton a Norbert Kiss si u nás prevzali víťazné trofeje.

Tentokrát to bude ešte napätejšie, keďže Nemec Jochen Hahn vyhral polovicu tohtoročných pretekov a vytvoril si tak 23-bodový náskok pred Španielom Antoniom Albacetem. Taktiež Maďar Norbert Kiss chce pridať ďalší triumf k trom, ktoré u nás získal. Nemka Steffi Halmová vyhrala na SLOVAKIA RINGU ešte v roku 2017 a s napätím čaká na svoje prvé tohtoročné víťazstvo za volantom svojho IVECA. Jej krajan René Reinert tu pred rokom odštartoval svoju kariéru v ETRC a na každých pretekoch patrí k favoritom. Určite si chce vylepšiť svoju piatu priebežnú priečku.

Čech Adam Lacko má za sebou pomerne nešťastný štart sezóny. Ostatné preteky na Hungaroringu mu vôbec nevyšli, no určite to chce napraviť na takmer domácej trati. Mladé talenty z Nemecka Andre Kursim a Sascha Lenz chcú pokračovať v nasadenom tempe z Hungaroringu a pridať k dvom víťazstvám ešte aspoň ďalšie pódiové umiestnenia. Na štart sa postaví nakoniec 15 ostrých ťahačov s ešte ostrejšími pretekármi.

Hlavný program v skratke:

Sobota (6.7.):

9:15 ETRC – warm-up
10:55 ETRC - 1. kvalifikácia a Super Pole
12:40 MaxxFormula - kvalifikácia
14:20 ETRC - 1. preteky
16:45 ETRC - 2. preteky
17:35 MaxxFormula - 1. preteky

Nedeľa (7.7.):

9:15 ETRC – warm-up
11:50 ETRC – 2. kvalifikácia a Super Pole
13:15 MaxxFormula - 2. preteky
14:50 ETRC - 3. preteky
17:10 ETRC - 4. preteky

Sprievodné preteky

Divákov okrem ťahačov, monopostov F1 a ďalších zo seriálu Maxx Formula zabavia aj vyrovnané pohárové preteky KIA Platinum Cup a FIA Swift Cup Europe, kde jazdia bok po boku a nedarujú si ani centimeter navyše.

Letecká šou

Zábavu priamo nad hlavami divákov prinesie letecká akrobatická legenda Gyula Vári z Maďarska. Jeho akrobatické kúsky budú určite zážitkom pre všetkých: v sobotu pred pretekmi ETRC o 14:00 a v nedeľu o 14:20.

Autogramiáda

Motoristický víkend doplnia ďalšie sprievodné aktivity pre návštevníkov. V sobotu o 13:15 zažijete autogramiádu so sestrami Paulínou a Ivonou Fialkovými, ktoré úspešne reprezentujú Slovensko v biatlone. Samozrejme, okrem nich sa môžete tešiť tiež na hviezdy ťahačov, ktorí rozdajú svoje podpisy vo Fan Village v sobotu o 12:00 a v nedeľu o 12:25 priamo v strede pretekárskeho paddocku.

Tuningové autá a dakarská Tatra

Priamo pred hlavnou bránou okruhu si diváci pozrú krásne tuningové autá pod hlavičkou špecializovaného združenia AMTS. Oproti nim na tráve sa bude vynímať originálna dakarská Tatra tímu Buggyra s legendou a trojnásobným víťazom dakarskej rely Josefom Kalinom. Ten Tatru návštevníkom aj otvorí a naštartuje, vysvetlí čo a ako funguje a rád sa podelí o zážitky z pretekania (sobota o 15h, nedeľa o 11.30h a 16.00h).

Detské atrakcie

Pre najmenších budú už tradične pripravené nafukovacie prekážkové dráhy, populárne trampolíny, nafukovacie hrady či preliezky.

Malkia Park

Medzi divácke zaujímavosti patrí zvierací Malkia Park v tesnej blízkosti okruhu. Rozrastajúca sa zvieracia záchranná stanica ukáže návštevníkom úžasné divoké mačky (lev, biely lev, puma, bengálsky tiger, leopard...), ale aj medveďa, kengury či ťavu dvojhrbú.

Off-road

Na konci areálu nášho automotodrómu vedľa Vojenského múzea sa nachádza off-roadový areál pre terénne vozidlá. Skvelý a bezpečný adrenalín si netreba nechať ujsť, pripravené budú terénne autá, šikovní inštruktori aj zábavné prekážky.

Centrum bezpečnej jazdy

Naše moderné Centrum bezpečnej jazdy otvorí počas víkendu svoje brány pre širokú verejnosť. Zdarma si môžete vyskúšať Vaše pohotové reakcie počas krízových situáciách či pretáčavých šmykoch.

OMV Viva stan

Stanová zóna oficiálneho partnera okruhu bude miestom oddychu a "dotankovania" energie. Chýbať nebudú samozrejme detské atrakcie ako skákacia trampolína či nafukovací hrad.

Vojenské múzeum

Rozrastajúca sa výstava ťažkej vojenskej techniky patrí k tomu najzaujímavejšiemu na okruhu. Vyradené, no nablýskané vojenské vrtuľníky či rakety, obrnené transportéry a tanky nájdete hneď pri off-roadovom areáli na konci okruhu. Prístupné bude aj bezplatnou kyvadlovou dopravou.

Kompletný harmonogram a ďalšie informácie nájdete na www.slovakiaring.sk. Zmena programu a časov je vyhradená.