Sezóna šampiónov na SLOVAKIA RINGU

Autodróm SLOVAKIA RING priniesol uplynulú sezónu množstvo zaujímavých medzinárodných i národných podujatí. Predstavili sa tu talentovaní pretekári, z ktorých si tí najlepší nedávno odniesli majstrovské tituly.

Ročník 2017, celkovo ôsmy v histórii SLOVAKIA RINGU, začal s podujatím FIA CEZ OMV MaxxMotion Rallycross 25. a 26. marca. Trať so zmiešaným povrchom o dĺžke 1496 metrov patrila autám rôznych kategórií. Najvýkonnejšiu triedu SuperCars vtedy vyhral maďarský pretekár Tamás Kiss Pál na Peugeote 208 SC. Udržal za sebou skúseného Rakúšana Maxa Puchera na Forde Fiesta SC. Finále Stredoeurópskej trofeje FIA v relykrose (FIA CEZ) videli diváci opäť u nás (21.-22.10.). Víťazstvo oslavoval opäť Maďar, tentokrát Tamás Kárai na Audi A1. Druhý skončil Max Pucher, ktorý sa zároveň stal držiteľom Trofeje FIA CEZ pre tento rok.

Ďalším významným podujatím sezóny boli motocyklové preteky 8 Hours of SLOVAKIA RING. Túto premiéru FIM Majstrovstiev sveta vytrvalostných pretekov motocyklov (EWC) na našom okruhu vyhral francúzsky tím GMT94 Yamaha. V dramatickom závere prišiel o fantastické 2. miesto slovenský tím MACO Racing, a striebro si odniesol továrenský Suzuki Endurance Racing Team. Yamaha napokon v japonskej Suzuke vyhrala titul a Suzuki odchádzalo s titulom vicemajstra. Nový ročník začal už v septembri na slávnom Bol d'Or. U nás sa táto svetová motocyklová špička ukáže opäť budúci rok.

Jednu premiéru na SLOVAKIA RINGU vystriedala hneď ďalšia: historicky prvé preteky ťahačov na SLOVAKIA RINGU (15.-16.7.) v rámci FIA Majstrovstiev Európy (FIA ETRC) vyhral maďarský pretekár Norbert Kiss na Mercedese. Španiel Antonio Albacete, niekdajší dvojnásobný Majster Európy na MANe, vyhral druhé zo štvoro pretekov u nás. Nedeľa priniesla triumfy opäť pre Kissa a posledné preteky padli do rúk Nemke Steffi Halmovej na MANe. Titul Majstra Európy FIA ETRC si zo španielskej Jaramy nedávno odniesol Čech Adam Lacko z českého tímu Buggyra. Aj ETRC je zapísané v kalendári nášho okruhu pre budúci rok.

Leto zakončila už tradične OMV MaxxMotion Veľká cena Slovenskej republiky preteky cestných automobilov na okruhu (18.-20.8.). Oba víkendové šprinty vyhral Miro Konôpka, ktorý na Veľkú cenu priniesol prototyp Ligier JS P217 Gibson z 24-hodinovky Le Mans. V náročných vytrvalostných pretekoch a premenlivých podmienkach triumfovalo vozidlo Lamborghini Huracán ST s posádkou Matej Konôpka, Zdeno Mikuláško. Z ďalších víkendových trofejí sa tešili aj Richard Chlad ml. na Audi R8 LMS Ultra GT3, Jirko Malchárek na BMW M6 GT3 či Július Konček na Vauxhalle Vectra STC. V najsilnejšej Divízii D4+3500 sa slovenským šampiónom stal spomínaný Richard Chlad ml. a majstrom vo vytrvalosti Róbert Šenkýř.

Množstvo ďalších motoristických, ale aj cyklistických podujatí zaplnilo kalendár okruhu SLOVAKIA RING a ukážu sa znovu budúci rok.