SLOVAKIA RING prinesie napínavé majstrovstvá sveta

Preteky 8 Hours of SLOVAKIA RING budú tretím podujatím sezóny Majstrovstiev sveta vytrvalostných pretekov motocyklov FIM EWC 2017-18. Spolu s nimi sa 10.-12. mája predstavia aj Majstrovstvá sveta sajdkár.

Tím F.C.C. TSR Honda France odštartuje u nás ako líder priebežného poradia EWC. Dovedna štyri tímy na čele delí od seba len 14 bodov.

Po nedávnom víťazstve na 24 Heures Motos v Le Mans vedie japonská stajňa o štyri body pred úradujúcimi šampiónmi GMT94 Yamaha, ktorí pred rokom zvíťazili aj na SLOVAKIA RINGU. Vyostrené súboje týchto rivalov očakávame aj v druhom pokračovaní FIM EWC na slovenskej pôde.

GMT94 Yamaha síce vyhrali prvé podujatie sezóny Bol d'Or na okruhu Paula Ricarda, no v Le Mans prišli o vedúcu pozíciu v pretekoch vďaka dvom nehodám, a to po 17 hodinách na čele. Napriek tomu získali aspoň pár bodov za celkovo desiate miesto.

Tretím miestom na Bol d'Or a druhým v Le Mans si britský tím Honda Endurance Racing zabezpečil zatiaľ tretie miesto v priebežnom hodnotení, len 13 bodov za lídrom. SLOVAKIA RING rozdáva maximum 30 bodov a naša trať priniesla stajni Hondy pred rokom tretiu priečku.

Sú tu však aj ďalšie tímy, ktoré môžu zasiahnuť do bojov o trón SLOVAKIA RINGU. Team SRC Kawasaki: piaty v Le Mans po nehode a problémoch s chladičom. Suzuki Endurance Racing Team: Le Mans dokončil mimo bodovaných priečok po problémoch s brzdami. YART Yamaha odstúpili po nehode. Šance tímu NRT48 BMW skazila chybná elektronika. Bolliger Team Switzerland skončil v Le Mans tesne pod pódiom a ich ambície sú rovnaké: zasiahnuť u nás do bojov o najcennejšie trofeje.

V triede Superstock je to azda ešte napínavejšie: vedúce tímy delí od seba púhych 9 bodov! Tati Team Beaujolais Racing má len dvojbodový náskok pred Junior Team Le Mans Sud Suzuki a Moto Ain zaostáva za lídrom len 9 bodov. O napätie sa určite postará aj Yamaha Viltaïs Experiences, ktorí po neúspechoch predošlých dvoch podujatí chcú obhájiť česť svojho aktuálneho majstrovského titulu.

Náš domáci tím Maco Racing nežne zatiaľ túto sezónu úspechy, no práve domáca pôda a fanúšikovia možno prinesú slovenskej stálici vo FIM EWC prvé úspechy. Do pretekov postavia dva motocykle Yamaha R1 - v triede Formula EWC, ako aj v Superstock. Tešiť sa môžeme na Slováka Jara Černého z tímu LRP Poland a na SLOVAKIA RING zavítajú tiež Slováci z Motomaxx Racing Team.

Všetko sa začína voľnými tréningami EWC a sajdkár vo štvrtok 10. mája. V piatok nasledujú kvalifikácie, preteky MS sajdkár a bohatý rodinný program v celom areáli SLOVAKIA RINGU, vrátane autogramiády. Samotné preteky 8 Hours of SLOVAKIA RING štartujú v sobotu 12. mája o 14:30.