Slovensko cez víkend stredobodom svetového športu

Jeden z absolútnych vrcholov motoristickej sezóny na Slovensku je tu: WTCR - FIA Svetový pohár cestovných automobilov a Majstrovstvá sveta vytrvalostné preteky cestných motocyklov FIM EWC pomaly rozkladajú svoje stany na okruhu SLOVAKIA RING pri Orechovej Potôni.

Slovensko a náš prvý permanentný automotodróm predstavia cez víkend svetový unikát: prvé spojenie dvoch svetových šampionátov na dvoch a štyroch kolesách. Medzinárodná pozornosť sa tak opäť sústredí na nás, keďže spolu s hokejovými majstrovstvami sa na Slovensku uskutočnia naraz tri svetové šampionáty!

Víkendový program sa začína už tento štvrtok (9.5.) o 8:30, kedy sa k slovu dostanú špičkové motocykle triedy Formula EWC a Superstock počas dvojhodinového voľného tréningu. Po ňom nasleduje prvá kvalifikácia FIM EWC (13:00-14:20) a vzápätí aj druhá kvalifikácia (17:20-18:40), ktoré určia štartové poradie do sobotňajších pretekov 8 Hours of SLOVAKIA RING.

Piatok (10.5.) patrí pre zmenu svetovým cestovným vozidlám WTCR. Tie odštartuje prvý (9:15-10:00) a druhý voľný tréning (11:30-12:00). Polhodinová "Prvá kvalifikácia" o 13:45 určí presné štartové poradie do prvých víkendových pretekov (Race 1). Všetky troje preteky WTCR odštartujú v nedeľu. Trojdielna "Druhá kvalifikácia" medzi 16:40-17:40 (Q1, Q2, Q3) určí najprv štartové poradie do druhých pretekov (Race 2), a to na základe výsledkov Q2: na štartový rošt sa postaví top 10 pretekárov v obrátenom poradí (1. odštartuje ako 10., 2. je 9., 3. je 8., atď.), ostatní za nimi v poradí, v akom sa kvalifikovali. Nasleduje jednokolový rozstrel Q3 top 5 jazdcov, ktorí sa pobijú o DHL Pole Position pre Race 3; rošt tretích pretekov tak určí konečné poradie celej trojdielnej Druhej kvalifikácie.

Sobota (11.5.) patrí výlučne motocyklom FIM EWC. Najprv sa jazdci "rozcvičia" na rannom warm-upe (8:00-8:45). Potom už nasleduje štartová procedúra, ktorá vyvrcholí dramatickým štartom v štýle "Le Mans" o 12:00. Jazdci mávnutím vlajky prebehnú krížom cez trať k svojim motocyklom a odštartujú tak rýchlo, ako len vedia. Víťaza spoznáme o 20:00 na konci osemhodinových pretekov s výmenami jazdcov, pneumatík a tankovaním.

Nedeľa (12.5.) predstaví troje preteky WTCR. Race 1 (9 kôl) o 10:45, Race 2 (9 kôl) o 15:15 a Race 3 (11 kôl) o 16:45. Medzitým sa uskutoční aj bohatý sprievodný program, napríklad autogramiáda o 12:45 za krytou tribúnou A.

Divácky zaujímavé bude aj rozloženie zákulisia - paddocku: motocyklom patria pretekárske boxy, zatiaľ čo vozidlá WTCR uvidíte z blízka priamo v paddocku. Štartové pole motocyklov FIM EWC predstavuje 32 strojov, každé s trojčlennou posádkou, a rošt WTCR ponúka bohaté pole 27 vyrovnaných špičkových vozidiel. V EWC štartuje aj slovenský tím Maco Racing. Vo WTCR preteká skutočná svetová liga, okrem iného majstri sveta (aj iných disciplín) ako Yvan Muller, Rob Huff, Gabriele Tarquini, Thed Björk, Andy Priaulx či Johan Kristoffersson (úradujúci šampión FIA WRX).